onsdag 13 januari 2010

Massa heter, men inga nya.

För några dagar sedan satt några människor på BLT:s redaktion i ett sk. frukostmöte och diskuterade morgondagens tidnings innehåll. Man kom säkert med många bra förslag som helsideartikel med arga insändare, varför snön alltid kommer olägligt, och varför avmagnetiseringen för ubåtar just ligger mellan Kastellet och Vägga. Trots dessa förslag som säkert skulle väckt tusentals människor till en otroligt stor och revolutionerande törst efter frågor och framförallt vilja till att byta tidning, kom de fram till det ämne som de ansåg skulle ta tidningen BLT till en mycket högre nivå.

Artikeln börjar med en spännande ingress:
"Många blekingar har suttit på dem, men få vet att de tillverkas i Olofström."
Självklart är det stolarna i Öresundstågen man pratar om. Christel Henningsson blir fotograferad -tillsynes undertiden hon monterar ihop den mytomspunna stolen- och hon ser uppenbarligen nöjd ut med sitt arbete. Journalisten understryker att hon
"monterar rörbeslag som ska hålla ihop stolssitsen med ryggen."
Under tiden man läser artikeln förstår man varför redaktionen den onsdagmorgonen valde att ta med denna artikeln. Här får man svaren på de frågorna man alltid haft. Som exempel ger jag er dessa citaten:
"I stolen finns en gjuten skumkärna och resårfjädrar för komforten."
"-Skummet innehåller grafit och brinner inte. Det är mer än dubbelt så dyrt som vanligt skum, men tåg som ska gå i tunnel har extrema brandkrav."
Det sista där sa VD:n för företaget "Safeman".
Vi får även till min -och troligen hela läsarkretsens glädje- veta att en tågstol innehåller ca 200 delar som ska monteras ihop innan den transporteras till Tyskland. Märkligt nog tar det inte upp någon miljöaspekt på detta. Kanske är det så att Safeman hade sitt kontor i det företagscenter som brann upp i höstas. Kanske är det så att BLT:s journalist kände till detta och bedömde att de fick skicka sina tågstolar till Tyskland för att kompensera den förlust de varit med om. Någon brände upp deras företagscenter-> ett brott. De skickar sina tågstolar för vidare montering i Tyskland -> ett brott. Iallafall om du frågar Maria Wetterstrand eller någon annan feministisk miljöfantast som vill att man ska odla sina egna morötter på tomten och cykla till jobbet. Men om man då gör detta, men cyklar till ett jobb som skickar sina tågstolar till tyskland, är det då ett brott? Eller har man uppvägt brottet? Hur ska Christel Henningson göra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar